Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009


ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΗΣ: Η ΣΩΤΗΡΙΑ



Περιπέτεια φαντασίας.

Σκηνοθεσία: Μακ Τζι.

Πρωταγωνιστούν : Κρίστιαν Μπέιλ, Σαμ Γουόρδινγκτον, Έλενα Μπόναμ Κάρτερ, Μπράις Ντάλας Χάουαρτ, Άντον Γέλτσιν.
Περίληψη
Η ταινία διαδραματίζεται το 2018-πολλά χρόνια μετά την Ημέρα της Κρίσης- με τον Κρίστιαν Μπέιλ να υποδείεται τον ρόλο του Τζον Κόνορ, του ανθρώπου που θα οδηγήσει την ανθρωπότητα στη μάχη ενάντια στο Skynet και στον στρατό των Εξολοθρευτών. Όμως η άποψη του Κόνορ για το μέλλον, αυτή με την οποία ανατράφηκε, θα κλονιστεί από την εμφλανιση του Μάρκους Ράιτ, ενός αγνώστου που η τελευταια του ανάμνηση ταυτίζεται με την θανατική του καταδίκη. Ο Κόνορ θα πρέπει να αποφασίσει αν ο Μάρκους έχει σταλεί από το μέλλον ή εχει διασωθεί από το παρελθόν.
Σχολιασμός
Μετά και την τέταρτη ταινία θρυλικού franchise του 'Εξολοθρευτή', μπορούμε επιτέλους να ξεχάσουμε οριστικά το #3 θεωρώντας το ως μη γενόμενο. Γιατί μετά τα αξεπέραστα στο είδος τους «Τerminator» και «Terminator 2: Judgement Day» του James Cameron, το «Rise Of the Machines» του Mostow έμοιαζε με φτωχό συγγενή, γερασμένο, θλιβερό και αδιάφορο όπως ο T-800 του Schwarzenegger εν έτει 2003.
Και φυσικά, μπορεί να απαιτείται υπερβολικά καλή διάθεση για να τοποθετήσουμε το «Terminator Salvation» στο ίδιο βάθρο με τα πρώτα δύο φιλμ, όμως οφείλουμε αναγνωρίσουμε ορισμένα στοιχεία στην ταινία του McG. Όπως ότι φαίνεται επιτέλους να απαγκιστρώνεται από την ανεξίτηλη παρουσία του Schwarzenegger των ταινιών του Cameron, θέτοντας ξεκάθαρα μία νέα 'φάτσα' σε πρώτο πλάνο. Κάτι για το οποίο ο ραγδαία ανερχόμενος και τετραπέρατος υποκριτικά Christian Bale ήταν σίγουρο πως θα μπορούσε να πετύχει με χαρακτηριστική άνεση. Επίσης, επιχειρείται μία μερικώς συγκρατημένη σύνδεση μέσω ποικίλων αναφορών με τα προηγούμενα μέρη της ιστορίας (εξαιρώντας πάντοτε το '3') ούτως ώστε να διατηρούν το κοινό στο αγαπημένο, γνώριμο σύμπαν της σειράς. Έτσι, εμφανίζονται αρκετοί νέοι χαρακτήρες μαζί με τους δύο γνώριμους, τον John Connor και τον πατέρα του, Kyle Reese (Anton Yelchin).
Προσεγγίζοντας το «Terminator Salvation» στο πλαίσιο της φουτουριστικής περιπέτειας, το αποτέλεσμα αποδεικνύεται ελκυστικό, ξεπερνώντας τους ανταγωνιστές τύπου... «Transformers». Διαθέτει αριστοτεχνικά ειδικά εφέ και σκηνές που εκτοξεύουν την αδρεναλίνη, στήνει έναν απειλητικό κόσμο, είναι συμπαθητικά σκηνοθετημένο, κλιμακώνει προβλέψιμα αλλά επιτυχημένα τη δράση και στο τέλος σε αποχαιρετά χωρίς περιττά προσχήματα για το επερχόμενο sequel. Όσο όμως κι αν καταφέρνει ως προϊόν να σταθεί με ευκολία, παραμένει ξεκάθαρα υποδεέστερο των πρωτοποριακών ταινιών του Cameron. Από τη μία, είναι εξόφθαλμη κι αναντικατάστατη η απουσία ενός εμβληματικού χαρακτήρα θηλυκού γένους σαν εκείνον της Linda Hamilton ως Sarah Connor. Επομένως, το απώτερο ζητούμενο για έναν «Terminator» που δεν είναι άλλο από το να πρωτοπορεί, δυστυχώς αναβάλλεται, τουλάχιστον μέχρι τον επόμενο. Υποχρεώνοντάς μας, φυσικά να κρατάμε όλο και πιο μικρό καλάθι... Β.Σ.

1 σχόλιο:

  1. Καλή αλλά γενικά βαρετή καθώς έχουν προηγηθεί και οι προηγούμενες ταινίες με τα ρομπότ και τη σωτηρία του κόσμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή